Euro 2016 Ιστορία

Euro 1972: Το πρώτο της κυριαρχίας των Δυτικογερμανών

Με πρώτο σκόρερ τον Γκερντ Μίλερ και ηγέτη τον αρχηγό, Φραντζ Μπεκενμπάουερ, το 1972 η Δ. Γερμανία κατέκτησε στο Βέλγιο το πρώτο Euro στην ιστορία της, που αποδείχθηκε η αρχή μιας «χρυσής» πορείας.

Με την παρουσία της στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού το 1970 και με την 3η θέση που κατέκτησε, φαινόταν ότι έστω και διχοτομημένη από το τείχος του Βερολίνου, η Δυτική Γερμανία αποτελούνταν από μια «φουρνιά» παικτών που μπορούσε να γράψει τη δική της ιστορία στο χώρο του ευρωπαϊκού και όχι μόνο -όπως αποδείχθηκε- ποδοσφαίρου.

Με τους Μπράιτνερ, Βίμερ, Χάινκες, Ούλι Χένες, Νέτσερ να έχουν προστεθεί δίπλα στον αρχηγό και ηγέτη της ομάδας, Φραντζ Μπεκενμπάουερ, αλλά και τον αρχισκόρερ, Γκερντ Μίλερ, που ήταν παρόντες στο ρόστερ του 1970, η Δυτική Γερμανία θεωρήθηκε στο Euro 1972 ως ένα από τα ισχυρά φαβορί για την κατάκτησή του, σε μια τελική διοργάνωση που φιλοξενήθηκε στο Βέλγιο (Αντβέρπη, Βρυξέλλες και Λιέγη) και αποτελούνταν από άλλες τρεις ομάδες (Βέλγιο, Σοβιετική Ένωση και Ουγγαρία).

inner

Με τη μορφή του τότε Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος να μην έχει καμία σχέση με το σήμερα, διεξήχθησαν τέσσερα ματς (δύο ημιτελικοί, ένας μικρός τελικός και ο τελικός) και η τελική φάση της διοργάνωσης ολοκληρώθηκε εντός τεσσάρων ημερών (14 Ιουνίου-18 Ιουνίου). Η Δυτική Γερμανία του προπονητή Χέλμουτ Σεν που έμεινε ως πρώτος προπονητής για 14 χρόνια (1964-1978 και από το 1956-64 ως βοηθός) στον ημιτελικό της 14ης Ιουνίου κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη διοργανώτρια χώρα, το Βέλγιο, ωστόσο αυτό το γεγονος δεν αποτέλεσε κανένα πρόβλημα για τον Γκερντ Μίλερ, καθώς πετυχαίνοντας δύο γκολ, οδήγησε την ομάδα του στην πρόκριση με νίκη 2-1.

Στον τελικό την περίμενε φυσιολογικά η Σοβιετική Ένωση που επιβεβαίωσε τον χαρακτηρισμό του φαβορί κόντρα στην Ουγγαρία (1-0), αλλά ούτε οι Σοβιετικοί μπόρεσαν να προβάλλουν σοβαρή αντίσταση στους Δυτικογερμανούς. Με εκτελεστή στον τελικό και πάλι τον Γκερντ Μίλερ που πέτυχε δύο γκολ, η Δυτική Γερμανία επικράτησε 3-0 της Σοβιετικής Ένωσης, κατακτώντας το πρώτο Euro στην ιστορία τους, που αποτέλεσε απλά τη βάσης για μετέπειτα επιτυχίες (κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1974, δεύτερη θέση στο Euro 1976, κατάκτηση Euro 1980).

inner

«Πρέπει να πω ότι ήμασταν λίγο τυχεροί. Λίγο τυχεροί, μετά σκόραρα δύο γκολ και δεν θυμάμαι κάτι παραπάνω. Είχαμε μια πάρα πολύ καλή ομάδα. Όλα δούλευαν πολύ καλά. Ειλικρινά μιλώντας, δεν φοβηθήκαμε τους Ρώσους στον τελικό. Τους είχαμε νικήσει στο παρελθόν και ξέραμε ποιος μαρκάρει ποιον. Παίξαμε καλά. Σκόραρα άλλα δύο γκολ και ο τελικός ήταν ο καλύτερος. Ήμασταν όλοι καλοί και παίζαμε στην Bundesliga. Οι περισσότεροι προερχόμασταν από την Μπάγερν Μονάχου ή την Γκλάντμπαχ. Καταλαβαινόμασταν πολύ καλα και είχαμε εξαιρετική αρμονία. Δεν μπορούσαμε να ζητήσουμε παραπάνω», έχει δηλώσει ο πρώτος σκόρερ εκείνης της διοργάνωσης, Γκερντ Μίλερ, που πέτυχε τα 4 από τα 10 συνολικά τέρματα που σημειώθηκαν.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x